Odbornému školstvu by pomohla užšia spolupráca so zamestnávateľmi

23.11.2010 Snina

Snina 23. novembra (TASR) - Odbornému školstvu na Slovensku by mohla výraznejšie napomôcť užšia spolupráca so zamestnávateľmi.
Po dnešnej návšteve Strednej priemyselnej školy v Snine to povedal prezident SR Ivan Gašparovič.
Podľa jeho slov je stredné školstvo pre dnešných študentov náročnou skúškou, ale aj pevným základom do budúcnosti. \"Odborné školy a gymnázia, to sú najťažšie školy. Ja hovorím, že dokonca ťažšie ako vysoké školy, \" poznamenal prezident. Zároveň dodal, že to, čo žiaci získajú počas vyučovania do obdobia maturity, je základom pre ich ďalšie štúdium a život ako taký.
Gašparovič dnes na pôde školy uviedol, že odborné školy majú svoj neodmysliteľný význam pri vzdelávaní študentov. \"Nesúhlasím s tým, ak sa hovorí, že ich nepotrebujeme, opak je pravdou. Vývoj hovorí o stredne vzdelaných odborných kádroch, ktoré sú vždy potrebné, \" konštatoval.
Strednému školstvu by mohla v budúcnosti podľa slov prezidenta pomôcť ich užšia spolupráca so zamestnávateľmi. \"Najmä odborné školy vychovávajú ľudí pre konkrétne podniky. Tu vidím tú potrebnú symbiózu, podnik - škola. Aby podniky prispievali na vzdelanie a prípravu svojich vlastných ľudí, ktorých budú potom potrebovať. Tu sa nám to celkom ešte nedarí, ale myslím si, že ten trend je jednoznačný, bez takejto spolupráce to nepôjde, \" uzavrel Gašparovič.
Stredná priemyselná škola v Snine má 50-ročnú históriu a v rámci piatich študijných odborov ju navštevuje 364 žiakov. \"Môžeme konštatovať, že uplatniteľnosť našich študentov je pomerne vysoká. Časť z nich, samozrejme, odchádza po ukončení štúdia aj na vysoké školy, \" uviedla pre TASR riaditeľka školského zariadenia Alena Romanová. Podľa jej slov vníma dnešnú návštevu prezidenta symbolicky ako podporu slovenskému odbornému školstvu.
\"My ako učitelia v odborných školách máme pár rokov taký pocit, že predsa len postavenie odborného školstva je kdesi v úzadí. Myslíme si však, že hlad po odborníkoch v praxi je veľmi vysoký, a preto si myslím, že si odborné školstvo zaslúži potrebnú podporu, \" podotkla Romanová.
 

Vyberte región